Проблеми со потенцијата и нивно решавање

Импотенцијата е нарушување на сексуалната функција на мажот.
Тоа претставува неможност на мажот да има правилен сексуален однос. Ова обично се случува затоа што мажот не може да:

1. Постигни ерекција (ерекцијата е зголемување и зацврстување на гениталиите за време на сексуална стимулација)
2. Тој не може да ја одржи ерекцијата доволно долго

Најчеста причина за неможноста да се постигне ерекција е еректилна дисфункција (ЕД).
Неможноста да се одржи ерекцијата доволно долго може да се должи на еректилна дисфункција (ЕД) или предвремена ејакулација (ПЕ).

Стручен консултант: д-р Драги Софрониевски

Не е можно да се одреди точниот број на мажи кои имаат проблеми со потенцијата. Со оглед на деликатноста на проблемот, мажите не сакаат да зборуваат за тоа и се обидуваат да го прикријат својот проблем.

Според некои податоци, околу 20 милиони луѓе страдаат од импотенција, на пример, во САД и 6 милиони во Германија.

Според група автори од Масачусетс, студиите спроведени во 2014 година покажаа дека повеќе од 50% од испитаниците имаат проблеми со потенцијата, како што следува:

минимални и повремени проблеми – 17,2%
умерено изразено – 25,2%
целосна импотенција – 10%

Според возраста, ситуацијата беше следна:

постари од 40 години – 40%
над 60 години – 67%

Мажите помлади од 40 години тука не се споменуваат, но според нашето искуство, никогаш не треба да се мисли дека немаат проблеми со потенцијата, напротив. Голем број на пациенти се на возраст меѓу 20 и 30 години.

Може да се каже дека практично секој маж имал или ќе има проблем со потенцијата.

Кај некои се случува еднаш и трае кратко време, кај други се случува почесто и / или трае долго (месеци или години). Може да се појави повремено или е присутно постојано.

Често се поставува прашањето за возраста и сексуалното функционирање на мажите. Сексуалноста на мажот, па дури и неговата сексуална функција, природно се менуваат со текот на годините. Сексуалниот нагон постепено се намалува, како и способноста да се постигне и одржи ерекцијата.
Видовме дека според возраста, фреквенцијата на импотенција е како што следува:

постари од 40 години – 40%
над 60 години – 67%
Значи, очигледно е дека постарите мажи имаат повеќе проблеми со потенцијата.
Следното е многу важно, сепак:
Мажот може да функционира сексуално практично додека е жив !!!

Во пракса, се покажа дека многу мажи лесно ги толкуваат проблемите што ги имаат со потенцијата со возраста. Искуствата од уролошки операции кои се занимаваат со овој проблем покажуваат дека мажите имаат тенденција да веруваат по 30 години дека е нормално да имаат потешкотии со потенцијата. Всушност, факт е дека голем број мажи на возраст, да речеме помеѓу 70 и 80 години, се сексуално активни.

Значи, нема посебни причини зошто мажот не би имал задоволителен сексуален однос без оглед на возраста! Потребно е, секако, да постојат одредени предуслови на кои, за среќа, најмногу е можно да се влијае, па затоа не треба да заборавите да прашате за тоа за време на консултативниот разговор со експертот.

Причините за импотенција можат да бидат многубројни. Античката поделба, околу која се кршат копјата на стручната јавност со децении, е поделбата на органски причини и психогени причини. Претставувањето на едната или другата отсекогаш била предмет на влијание на промената на „модата“ на медицинско-научната мисла. Според сегашното, најново научно знаење, фреквенцијата на обете е како што следува:

– Органски причини 50-80%
-болести на крвните садови-артерии и вени, висок крвен притисок, дијабетес, ендокрини пореметувања, невролошки заболувања … и многу повеќе
-разни интоксикации, на прво место алкохол и никотин
лекови
-болести на пенисот (приапизам, болест на Пејроние, повреди …)
психогени причини до 30%
мешани причини (присуство на органски и психогени фактори)

На прво место, важно е да се утврди причината за импотенцијата.
Дијагнозата на импотенција има своја логичка низа, што е добро воспоставена во современата медицина.

Првиот и најважен чекор е детален разговор со уролог кој се занимава со ова прашање. По тој повод, се добива ориентациски увид во одредена ситуација, се разгледуваат спецификите што се важни за соодветниот случај и се утврдува што треба да се стори понатаму за да се утврди причината за импотенцијата.
Во зависност од сето ова, вашиот лекар може да побара од вас да направите едно од следниве работи:

Лабораториски тестови
Лабораториски анализи може да се користат за да се утврди општата состојба на пациентот (крвна слика, итн.) Бидејќи многу болести можат да влијаат на потенцијата. Нивото на шеќер во крвта може да укаже на присуство на дијабетес. Покрај општите лабораториски индикатори, може да се извршат и специфични анализи, на пр. хормонален статус, бидејќи нарушеното ниво на хормони во телото може во одреден (не голем) процент на случаи да биде причина за импотенција.
Во овој случај, лекарот може да побара некои други лабораториски тестови.
Преглед на пациентот
Покрај вообичаениот општ преглед, може да има потреба од одредени посебни тестови како што се:
мерење на циркулацијата низ крвните садови на пенисот
ултразвучен преглед на уринарниот тракт
тест на простагландин
утврдување на постоење на ноќни ерекции
Рентгенско снимање на кавернозни тела
други прегледи, според случајот

Стручен консултант: д-р Драги Софрониевски
Современата медицина денес има многу повеќе можности за лекување на импотенција отколку што имаше до пред само петнаесет години.

Еве некои од опциите:

Билни препарати
Употребата на производи од диетална билка со цел подобрување на потенцијата и сексуалната желба е широко распространета во светот. Значи, тие не се лекови, а нивната голема популарност произлегува од фактот дека тие обично немаат несакани ефекти и може да се користат без рецепт. Многу мажи имаат многу позитивни искуства со употреба на одредени билни препарати. Во секој случај, нивната употреба е оправдана ако имаме предвид дека тие не можат да го заменат прегледот на лекар и соодветниот третман. Исто така, се покажа дека не сите препарати од билки се доволно квалитетни и составни, затоа во таа смисла треба да се направи вистинскиот избор.

Лекови
Денес има неколку лекови: Сиалис, Камагра, и други. Ова се хемиски слични лекови чиј механизам на дејствување е ист. Сепак, постојат одредени разлики што прават еден лек да работи подобро за некои луѓе, а другиот за други.
Карактеристиките на сите овие лекови се во тоа што тие немаат траен ефект во однос на заздравувањето, но дејствуваат само одредено време по нивното земање (од неколку часа до скоро два дена). После тоа време, тие веќе немаат никаков ефект и мора да се земат повторно за следниот сексуален однос.

Многу е важно тие никогаш да не се земаат без претходна консултација со лекар, бидејќи тие можат сериозно да го загрозат здравјето, па дури и животот на пациентот.

Ова предупредување треба да се сфати исклучително сериозно.

МЕЃУНАРОДЕН ИНДЕКС НА ЕРЕКТИЛНА ФУНКЦИЈА
( IIEF резултат )

Прашањата се базираат на долгогодишни истражувања во светски рамки

Прашања и бодување

Многу ниско – 1 поен
Ниско – 2 поени
Умерено – 3 поени
Високо – 4 поени
Многу високо – 5 поени

Скоро никогаш – 1 поен
Помалку од половина од случаите – 2 поени
Во половина од случаите – 3 поени
Повеќе од половина од случаите – 4 поени
Скоро секогаш или секогаш – 5 поени

Скоро никогаш – 1 поен
Помалку од половина од случаите – 2 поени
Во половина од случаите – 3 поени
Повеќе од половина од случаите – 4 поени
Скоро секогаш или секогаш – 5 поени

Скоро никогаш – 1 поен
Помалку од половина од случаите – 2 поени
Во половина од случаите – 3 поени
Повеќе од половина од случаите – 4 поени
Скоро секогаш или секогаш – 5 поени

Екстремно тешко – 1 поен
Прилично тешко – 2 поени
Тешко – 3 поени
Со мали потешкотии – 4 поени
Без потешкотии – 5 поени

IIEF-5 резултатот е збир од одговорите на прашањата.

Најниската оценка е 5, а највисоката е 25.

Резултат помалку од 21: Еректилната дисфункција е многу веројатна.

Резултат поголем од 21: Многу веројатно нема еректилна дисфункција.